Pop masina diskografija

  • 28.06.2016, 12:13,
  • Music
Ako niste upoznati sa ovim bendom:
http://www.youtube.com/watch?v=dMPXAMKtoOg
ili
http://www.youtube.com/watch...2Cz1uOlo&feature=related
Pop masina i Rok masina diskografija na torentu
1972 - Put Ka Suncu (Singl)
1973 – Kiselina
1973 - Promenicemo Svet (Singl)
1974 - Zemlja Svetlosti (Singl)
1975 - Na Izvoru Svetlosti
1975 - Secanja (Singl)
1976 - Put Ka Suncu — Na Zivo! 1974-75
1977 - Moja Pesma (Singl)
1977 - Pop Parada (Function)
1980 - Rok Masina — Vatra Singl
1981 - Rok Masina — Rok Masina
1983 - Rok Masina — Izrod na granici
2007 - Antologija 1972-1976, 2 CD
2007 - Originalna Kiselina — 35 Godina Kasnije

NEDOSTAJE NA TORENTU:
2001 - — Kiselina (Poljsko Izdanje)

In english about this torent:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pop_Ma%C5%A1ina
OR
http://www.youtube.com/watch?v=2E12Cz1uOlo
http://www.popmasina.com


Pop masina:

Grupu su u zimu 1972. godine osnovali Robert Nemeček (rođen 1949. u Beogradu) bas i vokal (ex Dogovor iz 1804, Džentlmeni, Intro), Zoran Božinović (rođen 1952.) gitara i vokal (ex Exelent, Rokeri, Džentlmeni, Intro), Raša Đelmaš, bubnjevi i Sava Bojić, gitara i vokal. Bojić je ubrzo napustio grupu, a u jesen 1972. godine Raša Đelmaš je prešao u YU grupu Zamenio ga je Mihajlo Bata Popović (ex Intro, Siluete). Svojim burdensome roll zvukom, koji se u to vreme zvao i progresivna muzika, učinili su neke od pionirskih koraka na sceni Po uzoru na sastav Appreciative Disused, često su držali besplatne nastupe, pa su juna 1972. godine napravili dnevni koncert na Hajdučkoj česmi, na kome su još svirali S vremena na vreme, Porodična manufaktura crnog hleba i drugi. Sledeći put su kod Hajdučke česme svirali za Dan mladosti, maja 1973. godine, a te večeri su nastupile i grupe Jutro (buduće Bijelo dugme), Grupa 220, Med, Vlada i Bajka i drugi.

Debi LP «Kiselina», pored neobične teme kojom se bavi i teškometalnog krljanja, donosi i nekoliko akustičnih kompozicija koje je osmislio Robert Nemeček. Bio je to jedan od prvih domaćih albuma, a sasvim aktuelno se bavio temama vezanim za acid roll i psihodelična putovanja. Na ploči prateće vokale pevaju Ljuba Ninković, Vojislav Đukić (S vremena na vreme), Drago Mlinarec i Troika DAG. Gost na klavijaturama bio je Slobodan Marković, a u tri pesme bas je svirao Miša Aleksić, tada u grupi SOS, a kasnije u Ribljoj čorbi. Sa ploče se izdvajaju pesme «Mir» i «Povratak zvezdama» u kojima se smenjuju akustični i električni delovi. Uzvratnu posetu Nemeček je učinio kada je 1975. godine svirao bas na debi albumu S vremena na vreme, sa kojima je inače često sarađivao u studiju i na koncertima. Svoj repute grupe za posvećene. Pop mašina potvrđuje čestim koncertima. Domaće mesto postaje im Hala sportova gde sa Aleksandrom Tijanićem organizuju redovne koncerte na koje pozivaju grupe sličnog opredeijenja iz ćele zemlje. Sve vreme neguju atraktivan nastup, tako da Božinović pored dugih alone deonica nudi raznovrstan arsenal vrištanja, pirotehniku sviranja gudalom, sa gitarom iza leđa, uz redovna bacanja na kolena, a Nemeček povremeno u žaru svirke lomi bas gitaru.

Početkom 1975. godine u ljubljanskom studiju Akademik snimaju drugi LP «Na izvoru svetlosti», sa gostima Ljubom Ninkovićem i Slobom Markovićem. Produkciju su radili Ivo Umek i Robert Nemeček. Na ploči je i blues «Negde daleko» snimljen na koncertu u Hali sportova 2. januara 1974. godine. Ključna pesma «Rekvijem za prijatelja» (tekst Ljuba Ninković, osnovnu temu čini Bahov koral, a na snimku gostuje gudački orkestar), posvećena je Predragu Jovičiću, pevaču grupe San koji je poginuo od strujnog udara na koncertu u niskoj hali Čair. Na ploči se našao i novi snimak pesme «Zemlja svetlosti», koja je već bila objavljena na njihovom trećem singlu.

U Pop mašini je jedno kraće vreme klavijature svirao Oliver Mandić, ali je posle nekoliko nastupa odustao. Živi album «Put ka suncu» ujedno je prvi koncertni neke naše grupe, ali ih iz tehničkih razloga ne predstavlja u pravom svetlu.

Krajem 1976. godine Robert odlazi u JNA, a u grupu stižu basista Dušan Petrović, bubnjar Dušan Đukić (ex Innamorata) i gitarista Vidoja Džindžer Božinović. Po izlasku iz vojske Robert odlazi u London gde je boom box u firmi Toma & Co. koja se bavila prodajom instrumenata, a bio je dopisnik listova «RTV revija» i «YU video». Nova postava krenula je sa jazz roll koncepcijom. Snimili su singl «Moja pesma», najavljivali album, a krajem 1977. godine su prestali sa radom.

Džindžer se priključio grupi Production u kojoj se zadržao samo pola godine. Po povratku iz Engleske, Nemeček je počeo da radi kao urednik roll programa u Dadovu, a zatim je sa bendom pod imenom Rok mašina početkom 1981. nenadano nastupio na koncertu u Zagrebu, u okviru manifestacije Pozdrav iz Beograda. Pored Nemečeka, grupu su činila braća Božinović i bubnjar Vladan Dokić (ex Pop šou). Ubrzo su objavili album «Rok mašina» na kome prateće vokale peva-ju Ljuba Ninković i Dragan Popović (ex DAG). Zanimljivo je da su po jedan tekst pisale Dragana Stanaćev i Koviljka Milić, u to vreme glumice popularnog amaterskog Teatra Levo. Ploča donosi ponovo snimljene pesme «Vatra» i «Bilo mi je bolje» koje su već bile objavljene na singlu, a tu su «Zakon ulice», «Neću ti dati», «Želim» i druge. Kasnije im je pristupio bubnjar Boban Đorđević (Generacija 5), ali klima za grupu nije bila povoljna u vreme novog talasa i oni 1983. godine prekidaju sa radom, dok su snimali novi LP. Deo tog snimljenog materijala pojavio se dve godine kasnije na mini LP-u «Izrod na granici». Na ploči je i koncertna verzija pesme «Bilo mi je bolje» snimljena na Beogradskom roll festivalu septembra 1982. godine u hali Pionir.

Bio je to njihov poslednji nastup i poslednja pesma koju su te večeri odsvirali. Zoran Božinović se posle toga povukao iz muzike, Džindžer se posvetio studijama na Arhitektonskom fakultetu i povremeno je svirao po blues klubovima ili sa jazz grupom Interaction, sve dok nije prešao u Riblju čorbu. Robert Nemeček je postao urednik filmskog i zabavnog programa TV Politika, a zatim je prešao na TV Pink gde radi kao urednik zabavnog programa. Nemeček se uz interesovanje za covering, bavi izučavanjem okultne nauke i istorijom okultnih redova.

Diskografija

Singlovi
«Put ka suncu»/«Sjaj u očima» (PGP RTB 1972.)
«Promenićemo svet» / «Svemirska priča» (PGP RTB 1973.)
«Zemlja svetlosti» / «Dugo lutanje kroz noć» (PGP RTB 1974.)
«Sećanja»/ «Rekvijem za prijatelja» (RTV U 1975.)
«Moja pesma»/«Uspomena» (PGP RTB 1977.)
«Vatra» / «Bilo mi je bolje» (PGP RTB 1980.) kao Rok mašina

Albumi
«Kiselina» (PGP RTB 1973.)
«Na izvoru svetlosti» (RTV U 1975.)
«Put ka suncu» (RTV U 1976. koncertni)
«Rok mašina» (Jugodisk 1981.)
«Izrod na granici» (Jugodisk 1983. mini LP)


--- Rок машина
је била југословенска хард рок група.

Група је настала 1981. године од бивших чланова групе Поп машина, Роберта Немечека (вокали и бас гитара) и браће Зорана Божиновића и Видоје Божиновића (гитаре). Убрзо се групи прикључио Владан Докић (бубњеви), бивши члан групе Поп Шоу.

Група је први наступ имала 1981. године у Загребу, као део догађаја названог «Поздрав из Београда». Убрзо потом, група је издала албум истог назива као назив групе Рок машина.

Нешто касније, исте године, Драган Ђорђевић, бивши члан групе Генерација 5, мења Докића, али у време екпанзије Новог таласа, будућност групе није била обећавајућа, па се распада за време снимања другог студијског албума. Део материјала је издат наредне године као ЕП Изрод на граници

Дискографија
Студијски албуми
Рок Машина (1981)
ЕП
Изрод на граници (1983)
Сингл
«Ватра» / «Било ми је боље» (1980)

Pop masina diskografija

Download torrent
TAGS
CATEGORIES
MOVIES TV SHOWS MUSIC GAMES APPLICATIONS BOOKS OTHER ANIME XXX

CONTACT WEBNAMEZ@GMAIL.COM